HOPET Informatika

Név:
Jelszó:

2024. április 24. szerda, György

„Informatika az üzlet szolgálatában!”


Bemutatkozunk


Bemutatkozunk

A HOPET Számítástechnikai és Közgazdasági Szolgáltató Kft. 2000-ben alakult. A korábbi számítástechnikai tevékenységünket 2003-ban a piaci igények hatására az informatikai vezetési tanácsadás és az információvédelem területével kibővítettük.

Az adatvédelmi törvény 2004-ben hatályba lépett módositása óta ügyfeleinknél ellátjuk az adatvédelmi törvényben előírt adatvédelmi felelős feladatkört, amely a törvényi meghatározás szerint magában foglalja az információbiztonsági felelősséget is.

Az információbiztonság tudatosításában jelentős mérföldkőnek számított Magyarországon a pénzügyi szférára vonatkozó jogszabályok információbiztonsági fejezetének 2004. évi megjelenése. A megjelenéssel egyidőben elkezdtük a jogszabályokkal érintett szervezetek törvényi megfelelőségének a vizsgálatát, illetve a megfelelésre történő felkészítését.

Az informatikai biztonságot komplex módon, a szervezetek egészére kiterjedően vizsgáljuk és kezeljük. Valljuk, hogy minden területen, így az informatikai irányítás és az információbiztonság területén is követni kell az iparági "legjobb gyakorlatokat", követni kell a nemzetközi ajánlásokat, szabványokat. Így az elsők között kezdtük el Magyarországon a vállalati inforációbiztonsági irányítási rendszereket a COBIT, a BS 7799 majd az ISO/IEC 17799 nemzetközi ajánlásoknak, később a - magyar nyelvű - MSZ ISO/IEC 27001 szabványnak megfelelően kiépíteni.

Az adatvédelem- és az információbiztonság a szervezeti működés szerves része, a vállalat működésének jelentős minőségi tényezője. Az informármációbiztonsági irányítási rendszerek - mint irányítási rendszerek - megjelenése ezt tovább egyértelműsítette. Az ISO 9001:2000 Minőségirányítási Rendszer szabvány - közvetetten ugyan, de tartalmazza az erre vonatkozó követelményt, de az ISO/IEC 27001 ajánlás teremtette meg a tényleges lehetőségét annak, hogy közös irányítási rendszer vonatkozhasson mind a minőségirányításra, mind az információbiztonságra. 2005-ben az ISO 9001 vezető auditori minősítés birtokában új szolgáltatásként elkezdtük az információbiztonsági és minőségirányítási rendszerek integrálását, illetve integrált rendszereket kiépítését. Első ügyfelünk 2006-ban szerzett integrált rendszerére tanúsító szervezet által kiadott rendszer tanúsítást.

Minden tevékenység folyamatok sorozatából tevődik össze. Egy irányítási rendszer pedig az egyes folyamatok irányításának összességéből áll össze. Munkánk meghatározó része tehát üzleti tevékenységek folyamatokra bontása, optimalizálása, majd az irányítási eljárások kidolgozása, ami - a mai szóhasználattal élve - a folyamatmenedzsment. Sikeres végrehajtásaával a működési költségek jelentős megtakarítása érhető el.

Az elmúlt évek informatikai fejlődésének a hatására az információbiztonsági folyamatok közül kettő kapott kiemelt jelentőséget: az informatikai üzemeltetés, valamint - ehhez szorosan kapcsolódóan - az informatikai üzletmenet folytonosság. Mind az informatikai üzemeltetés optimalizációt (operation reengineering), mind az informatikai üzletmenet folytonosság tervezését (BCP) a rájuk vonatkozó hazai - MSZE 15100 Az informatikaszolgáltatás irányítása - és nemzetközi - ITIL, BS 25999 Business Continuity Management - ajánlások alapján, önálló projektek formájában is végezzük.

Sokéves projekt tapasztalataink alapján informatikai projektek lebonyolítása, illetve független projekt kontrolling, projektek szakmai minőségbiztosítása is a tevékenységeink közé tartozik. Ezen munkáink során a PRINCE2 nemzetközi projekt menedzsment módszertant alkalmazzuk.

Közgazdasági ismereteinkre, alapos számviteli tudásunkra alapozva végezzük informatikai rendszerek számviteli szempontból vett értékének és forgalomképességének a meghatározását.

A PCI DSS vizsgálatok elvégzésére minősített Qualys Inc. termékeire alapozva 2008.-ban elindítottuk a PCI-DSS előaudit és projekt menedzsment programunkat. Első PCI DSS projektünket 2009-ben végeztük el Magyarország egyik meghatározó "Level-2 Merchant" vállalatánál .


Sikereink forrását magasan képzett munkatársaink jelentik, akik napi munkájuk során eredményesen ötvözik a gazdasági, informatikai és információbiztonsági ismereteiket, valamint sokéves vezetői tanácsadói tapasztalataikat. Tevékenységeink ár/teljesítmény arányra optimalizáltak, és mindenben megfelelnek a legmagasabb nemzetközi tanácsadói szakmai színvonalnak. Tevékenységi körünket a piaci igényeknek és lehetőségeknek, valamint szakmai ismereteinknek megfelelően folyamatosan bővítjük.

Tevékenységi ágaink felsorolása

 • Informatikai kockázat menedzsment - ISO/IEC 27005
  • Felkészültség elemzés "gap analyis" - MSZE 15100, MSZ ISO/IEC 27001, PCI DSS, COBIT, BS 25999, ITIL, WLASCS
  • Informatikai kockázatok részletes elemzése
  • Sérülékenység menedzsment, technikai vizsgálatok
 • Informatikai irányítási rendszerek kiépítése, és MSZ ISO/IEC 9001 integrációja
  • Informatikai Biztonsági Irányítási Rendszerek - MSZ ISO/IEC 27001, COBIT
  • Üzletfolytonossági Irányítási Rendszerek - BS 25999
  • Informatikaszolgáltatás Irányítási Rendszerek - MSZE 15100, ISO/IEC 20000, ITIL
  • Bankkártyarendszerek Informatikai Biztonsági Követelményei - PCI DSS
  • Szerencsejáték Rendszerek Biztonsági Követelményei - WLASCS
 • Megfelelőség vizsgálat, audit
  • Informatikai audit - magyar jogszabályi, MSZ ISO/IEC 27001, ISO/IEC 20000, COBIT, BS 25999, ITIL, WLASCS
  • Informatikai belső ellenőrzések tervezése és végrehajtása
 • Projekt menedzsment - Prince2 alapokon
 • Folyamat menedzsment, folyamat optimalizáció
 • Informatikai vagyon értékmeghatározása
 • PKI tanácsadás - e-bevallás, elektronikus számlázás, Ügyfélkapu kapcsolódás

Qualys PCI Reseller xhtml logo css logo
| Last modified: 2009. 10. 26.
Adatvédelem | Használati feltételek